Blog

Jdeme na svatbu

Dostali jste svatební oznámení s pozváním k účasti na této velké životní události vašich příbuzných či přátel. Ještě než se vypravíte na samotnou svatbu, čeká vás pár důležitých povinností.

Potvrzení účasti

To je třeba udělat ze všeho nejdřív. Možná jste v obálce se svatebním oznámením našli kartičku sloužící k tomuto účelu, pak ji stačí jen vyplnit a odeslat. Módním trendem jsou svatební webové stránky, pokud snoubenci takové mají, účast budete moci potvrdit právě tam.

Výběr svatebního daru

Dříve bývalo zvykem darovat novomanželům něco praktického do domácnosti. Často se tak sešly dvě žehličky, několik sad skleniček a spousta nepotřebných, i když leckdy drahých, věcí. Dnes je v módě a zároveň praktické vystavit seznam požadovaných darů buď na svatebním webu, nebo přímo v prodejnách, kde si snoubenci zboží sami vybrali. Vy už dar pouze zaplatíte, vyzvednete a připravíte k předání. Nezapomeňte ho svátečně zabalit. Pokud snoubenci žádný takový seznam nepřipravili, nemusíte se ostýchat zeptat se na jejich přání přímo. Jestli si opravdu nevíte rady, věnujte finanční dar. Obdarovat novomanžele penězi rozhodně není společensky nepřijatelné, spíše naopak. Mnoho párů spolu žije už před svatbou, domácnost mají tedy vybavenou a darované peníze se jim jistě budou hodit, třeba na svatební cestu. I peníze mohou být ovšem předány v originálním balení. Bankovky můžete například navěsit na malou loďku jako plachty nebo je poskládat do tvaru listů a napíchat na větvičku, vznikne tak netradiční květina. Záleží jen na vaší fantazii a tvořivosti.

Co na sebe

Zajímejte se, v jakém stylu bude svatba probíhat. Pokud jde o klasický obřad s hostinou, budou problém s oblečením řešit především dámy. Pánové nemají mnoho na výběr, nejvhodnější zůstává klasický oblek s košilí a kravatou. Dámy pak mohou zvolit jak kostým, tak šaty. Nehodí se snad jen bílá barva, ta patří v tento den pouze nevěstě. Nevěsta by měla být také středem pozornosti, proto raději volte oblečení decentní, aby se zraky všech neupíraly na váš výstřední model. Jestliže se svatba odehrává v určitém stylu, bylo by namístě přizpůsobit tomu i výběr oblečení.

Co s sebou

Pokud budete plnit funkci svědka, musíte mít u sebe platný občanský průkaz.
Dámy budou nejspíš potřebovat pár líčidel, aby si v průběhu dlouhého dne mohly doopravit svůj make-up.
Můžete se vybavit hrstí rýže, kterou hodíte na novomanžele, až budou procházet svatebním špalírem. 
Veselou tradicí bývá připravit novomanželům po skončení obřadu nějakou atrakci, aby měli na svůj svatební den hezké vzpomínky. Máte-li organizační schopnosti, můžete se tohoto úkolu zhostit. Pak je třeba zajistit potřebné rekvizity.

Poděkování za pozvání

Při odchodu ze svatby je slušností novomanželům poděkovat, že jste mohli být u toho.

Jdete na svatbu s partnerkou a chcete vypadat jako dokonalý pár?


Pánské obleky BANDI - outfit svatebního hosta Pánské obleky BANDI - outfit svatebního hosta

Byl jste na svatbu pozván s partnerkou a chcete vypadat jako dokonalý pár? Už jste se určitě setkali s tím, že jste byli ve společnosti a do sálu nebo místnosti  vešel pár, který sklidil obdiv, ne-li úžas. Pánové uznale pokyvovali hlavou a dámy mezi sebou šeptem hodnotili detaily. Jak to dokázali?   Myslíte, že to bylo to těžké nebo finančně náročné? Ne. Právě naopak. Zde pro Vás máme  několik  tipů, jak toho docílit.

 

Jak se barevně sladit s oblečením partnerky

Poradíme Vám ten nejjednodušší trik, který téměř nic nestojí a pomůže vám ke sladění. Zvolte k obleku košili či kravatu dle barvy jejích šatů, případně doplňků. Např., jestliže má partnerka zelenkavé šaty, může mít Vaše košile stejný nebo alespoň podobný odstín této barvy a kravatu ve stejné barvě tmavšího odstínu, nejlépe se vzorem a v lesku. Samozřejmě, čím podobnější  je barva kravaty a šatů, tím lépe. Přesný odstín barvy látky ovšem nemusí být dodržen. Odstínů v jedné barvě jsou desítky! Hledejte tedy jen barevnou podobu.

Bude mít na svatbě Vaše partnerka vícebarevné šaty? Žádný problém. Vyberte košili v barvě bílé jako základ. Tu doplňte kravatou v barvě co nejvíce podobné té, která je na jejích šatech dominantní. (Pozor na černou barvu, viz. článek barvy pánských kravat).

Košile a kravata vhodná pro svatebního hostaKošile a kravata vhodná pro svatebního hostaKošile a kravata vhodná pro svatebního hosta

Doporučujeme např. zvolit i košili v jedné z barev použitých na šatech. Rozhodně však ve světlém odstínu. K tomu kravatu v odstínu o něco  tmavším, případně kravatu v další z barev na jejích šatech. Ve výsledku však vždy dbejte na to, aby celek působil elegantně a vkusně.

Půjde-li Vaše partnerka v šatech nebo kostýmku v tmavších barvách a bude se jednat o svatbou pořádanou během dne, rozhodně nedoporučujeme volit košili ve tmavém odstínu. Tyto se používají výhradně na svatby, konané po 18 hodině. Opět tedy platí, raději bílou košili a kravatu v odstínu partnerčiných šatů.

Nezapomínejte na to, že k docílení dokonalosti ve sladění s partnerkou je potřeba, aby  ladila i barva šperků. Pokud má Vaše partnerka šperky stříbrné barvy, měly by mít i Vaše hodinky, spona na opasku, manžetové knoflíky či kravatová spona taktéž tuto barvu.

Jak se barevně sladit s oblečením partnerky

Tip navíc

Použijte do kapsičky saka kapesníček v barvě kravaty. Věřte, že pokud je kapesníček barevně sladěn s kravatou nebo motýlkem, nebo použijete k bílé košili kapesníček bílé barvy, rázem tímto jednoduchým trikem přidáte svému oblečení několik bodů navíc. Zvláště při tak slavnostní příležitosti, jakou je svatba.

U tradiční svatby se budete potýkat s problémem, jak se vhodně obléci, abyste působili dostatečně vkusně a slavnostně.  V případě oblékání svatebních hostů platí, že i malá svatba je důležitá událost. Tím, jak se obléknete, dáváte najevo, jak moc si vážíte pozvání novomanželů na jejich významný den.  

Nejvhodnějším společenským outfitem (celkové oblečení včetně doplňků) muže je dobře padnoucí oblek, doplněný vhodnou košilí a kravatou. A samozřejmě také společenskou obuví a  sladěnými doplňky.

Klasický oblek může být dvoudílný, nebo trojdílný (kromě saka a kalhot má ještě vestu). Oba typy jsou pro svatbu vhodné. Módním trendem posledních let jsou vyštíhlené modely italských střihů, kdy je sako v oblasti břicha "vyštíhlené" a kalhoty mají užší nohavice (odkaz na VIP obleky Bandi).

Vhodné barvy obleku na svatbu jsou černá, antracitová, tmavě šedá, grafitová apod., z lesklých i matových materiálů (např. odkaz na Ever Catari). Pokud se svatební obřad a hostina konají v  létě, můžete použít i oblek světlé barvy, např. světle šedou.

Košili k obleku zvolte v barvě bílé, případně v barvách pastelových (světle modrá, zelenkavá, fialková, žlutá, růžová apod.).

K bílé košili můžete vybírat kravaty v různých barvách i vzorech, z materiálů lesklých i matných. A protože svatba je  veselá událost, lesk je více než vhodný. Zvláště, pokud máte oblek z matného materiálu, dobře vybraná kravata se vzorem a v lesku vás vždy osvěží a "rozsvítí".

Velice hezké jsou kombinace světlé pastelové košile a  kravaty, která je ve tmavším odstínu barvy košile. Takzvaně "tón v tónu".  Např. fialková košile doplněná fialovou kravatou ve výraznější barvě, se vzorem a v lesku. Kravata by se samozřejmě měla pyšnit dokonalým uzlemJ. (viz foto např. Winsdor Full)

Pokud si na svatbu chcete vzít proužkovanou košili (zde opět doporučujeme pouze jemné barvy), zvolte k ní nejlépe jednobarevnou  kravatu.  Např. jemný modrobílý proužek na košili doplňte světle modrou kravatou z lesklého materiálu bez vzoru. Pozor na  použití   košile s proužky a proužkované kravaty, ne vždy se tato kombinace podaří.

Nedoporučujeme volit kravatu v barvě bílé, slonové kosti nebo champagne, protože některou z těchto barev může mít na sobě ženich. Jedním ze základních pravidel v oblékání svatby je, že tyto barvy jsou vyhrazeny svatebnímu páru.

Samozřejmou součástí outfitu svatebčana je i společenská obuv se šněrováním. Zásadně byste k obleku neměli nikdy nosit žádný typ sportovní nebo volnočasové obuvi (např. mokasíny). Jinou obuv, než právě se šněrováním, společenská etiketa nedovoluje.

Doporučujeme sladit obuv s opaskem a dalšími doplňky. To znamená, že pokud je obuv černá, bude i opasek černé barvy. Sponu na opasku máte stříbrnou? Potom je vhodné, aby i manžetové knoflíky a hodinky byly z kovu stříbrné barvy.

Ponožky vybírejte dle barvy obleku. Obléknete-li oblek tmavý až černý,  je černá i barva ponožek. Pokud je oblek světle šedý, nebo do hněda, přizpůsobíme i jejich barvu. Doporučujeme, aby ponožky měli dostatečně dlouhou část na holeni. Tím zabráníte tomu, aby vám při sezení a následném vyhrnutí kalhot byla vidět holá část nohy. V žádném případě tedy nikdy k obleku nenoste kotníčkové ponožky!

Zajímavost

Novomanželé mají někdy jiné přání, ohledně oblečení svatebních hostů. Např. to, že svatba bude laděna do příběhu z jejich oblíbeného filmu, historických kostýmů i jinak netradičně. Zde se pak předpokládá, že i Vy se obléknete tematicky. O tomto ale určitě budete předem informováni, abyste měli dostatek času zajistit si vhodný kostým:-).

Svatební pověry


 

Nevěsta by si rozhodně neměla šít svatební šaty sama. Manželství dlouho nevydrží neboť si "zašívá cestu ke štěstí".

Nevěsta má mít ve svatební den vše nové jako symbol nového počátku, kromě jedné věci půjčené (od šťastného a veselého člověka) a jedné staré (jako symbol zachování rodinné tradice) a jedné modré (nejčastěji to bývá modrý podvazek).

Při svatební hostině by se mělo nevěstě posadit dítě na klín aby bylo hojné potomstvo.

Dá-li nevěsta do střevíce minci, přinese to novomanželům bohatství.

Chce-li, aby jim láska vydržela, ať tam přidá ještě čtyřlístek.

Nechce-li mít nevěsta uplakané děti a nouzi v manželství, ať nepeče svatební dort, koláče ani nijak nepomáhá při pečení.

Svatební závoj - je symbolem neposkvrněnosti.

Taktéž si jím nevěsta zakrývá obličej a nosní dutinu, jíž zlí duchové rádi pronikají do nevěstina těla.

Čepec - večer před svatební nocí družičky nevěstě sundávají z hlavy věnec a nasazují jí čepec.

Ta jej dvakrát shodí na znamení lítosti nad ztracenou svobodou, ale potřetí si ho již ponechá.

Věnec je symbolem panenství a svobody, čepec zase počestnosti a důstojnosti vdané paní.

Odtud tedy pořekadlo " dostat někoho pod čepec".

Aby manželství vydrželo, musí nevěsta i ženich okusit svatební dort.

Přítomní svatební hosté nesmí svatební dort odmítnout.

Jemu i snoubencům by to přineslo smůlu.

Když se v září oženíš či vdáš, bohatství zaručeno máš.

Svítí-li v den obřadu slunce, bude v manželství slunečná pohoda .

Prší-li v den svatby, prší novomanželům štěstí .

Jasný svatební den znamená radost ve společném životě.

Když ve svatební den padá sníh, znamená to štěstí, radost a bohatství .

Kdo od oltáře vykročí pravou nohou, bude vládnout v domácnosti.

Kapesníčky jako svatební dar přivolávají slzy .

Nože a nůžky jako svatební dar jsou předzvěstí konce přátelství.

Zrcadlo jako svatební dar - dárce se znelíbí.

Vzkaz pro novomanžele

Svatební pozvánka

Anketa

Je Damian po mamince či tatínkovi?

Mamince 19 28%
Tatínkovi 50 72%

Celkový počet hlasů: 69