Jdeme na svatbu

Dostali jste svatební oznámení s pozváním k účasti na této velké životní události vašich příbuzných či přátel. Ještě než se vypravíte na samotnou svatbu, čeká vás pár důležitých povinností.

Potvrzení účasti

To je třeba udělat ze všeho nejdřív. Možná jste v obálce se svatebním oznámením našli kartičku sloužící k tomuto účelu, pak ji stačí jen vyplnit a odeslat. Módním trendem jsou svatební webové stránky, pokud snoubenci takové mají, účast budete moci potvrdit právě tam.

Výběr svatebního daru

Dříve bývalo zvykem darovat novomanželům něco praktického do domácnosti. Často se tak sešly dvě žehličky, několik sad skleniček a spousta nepotřebných, i když leckdy drahých, věcí. Dnes je v módě a zároveň praktické vystavit seznam požadovaných darů buď na svatebním webu, nebo přímo v prodejnách, kde si snoubenci zboží sami vybrali. Vy už dar pouze zaplatíte, vyzvednete a připravíte k předání. Nezapomeňte ho svátečně zabalit. Pokud snoubenci žádný takový seznam nepřipravili, nemusíte se ostýchat zeptat se na jejich přání přímo. Jestli si opravdu nevíte rady, věnujte finanční dar. Obdarovat novomanžele penězi rozhodně není společensky nepřijatelné, spíše naopak. Mnoho párů spolu žije už před svatbou, domácnost mají tedy vybavenou a darované peníze se jim jistě budou hodit, třeba na svatební cestu. I peníze mohou být ovšem předány v originálním balení. Bankovky můžete například navěsit na malou loďku jako plachty nebo je poskládat do tvaru listů a napíchat na větvičku, vznikne tak netradiční květina. Záleží jen na vaší fantazii a tvořivosti.

Co na sebe

Zajímejte se, v jakém stylu bude svatba probíhat. Pokud jde o klasický obřad s hostinou, budou problém s oblečením řešit především dámy. Pánové nemají mnoho na výběr, nejvhodnější zůstává klasický oblek s košilí a kravatou. Dámy pak mohou zvolit jak kostým, tak šaty. Nehodí se snad jen bílá barva, ta patří v tento den pouze nevěstě. Nevěsta by měla být také středem pozornosti, proto raději volte oblečení decentní, aby se zraky všech neupíraly na váš výstřední model. Jestliže se svatba odehrává v určitém stylu, bylo by namístě přizpůsobit tomu i výběr oblečení.

Co s sebou

Pokud budete plnit funkci svědka, musíte mít u sebe platný občanský průkaz.
Dámy budou nejspíš potřebovat pár líčidel, aby si v průběhu dlouhého dne mohly doopravit svůj make-up.
Můžete se vybavit hrstí rýže, kterou hodíte na novomanžele, až budou procházet svatebním špalírem. 
Veselou tradicí bývá připravit novomanželům po skončení obřadu nějakou atrakci, aby měli na svůj svatební den hezké vzpomínky. Máte-li organizační schopnosti, můžete se tohoto úkolu zhostit. Pak je třeba zajistit potřebné rekvizity.

Poděkování za pozvání

Při odchodu ze svatby je slušností novomanželům poděkovat, že jste mohli být u toho.

Vzkaz pro novomanžele

Svatební pozvánka

Anketa

Je Damian po mamince či tatínkovi?

Mamince 19 28%
Tatínkovi 50 72%

Celkový počet hlasů: 69